به گزارش روابط عمومی بهنوش ایران، مادرانی که به فرزندان خود شیر میدهند روزانه 700 تا 850 میلیلیتر شیر تولید می نمایند که محتوی 330 میلیگرم کلسیم به ازاء هر لیتر است. مادران برای تولید این میزان شیر حداقل باید 500 کالری علاوهبر نیاز معمول یک خانم میان سال انرژی مصرف کنند.
برای تأمین این مقدار کالری علاوه بر مصرف مواد غذایی مقوی شامل انواع چربیها و پروتئین، از چربی های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده میشود و دریافت کالری ناکافی موجب کاهش تولید شیر میشود.
تغذیه سالم مادر علاوه بر افزایش شیر مادر منجر به کاهش ناراحتی های نوزاد مانند کولیک میشود. مواد غذایی افزایش دهنده شیر مادر صرفاً مواد مقوی و مغذی نیستند بلکه یک سری از مواد غذایی حاوی ترکیباتی هستند که منجر به افزیش شیر مادر به طریق دیگر میشوند، این ترکیبات با نام لاکتوژنیک شناخته میشوند.
مواد غذایی لاکتوژنیک شامل رازیانه، هویج، چغندر، سیبزمینی شیرین، سبزیجات برگپهن، دانه ها، حبوبات و مغزها هستند. جو جوانهزده و همچنین نوشیدنی مالت که با مالت جو تولید شده میتواند منجر به افزایش، غلیظتر و غنیتر شدن شیر مادر شوند.
مالت جو و افزایش شیر مادر
اولین تحقیقات درباره تأثیر نوشیدن مالت بر شیردهی در سال 1981 و در اروپا انجام شد. ابتدا گمان میشد که الکل موجود در ماءالشعیر باعث افزایش قدرت شیردهی میشود اما محققان در ادامه، همه چیز را ناشی از ترکیبات جو دانستند. حتی تحقیقات ثابت کرد که شیر دامها نیز با مصرف تفاله کارخانه های آبجو سازی بیشتر شده است.
علت افزایش تولید شیر توسط مالت جو، افزایش ترشح هورمون پرولاکتین است. در تحقیقات انجام شده مشخص شد که ترکیبات پلی ساکاریدی (اسید پکتیک و بتا گلوکان) علت خاصیت لاکتوژنی این محصول است. بتا گلوکان موجود در مالت، با تاثیر بر روی سلول های لاکتوتروپ هیپوفیز قدامی باعث ترشح پرولاکتین و در نتیجه افزایش شیر مادر میشود. در تحقیقی که در دانشگاه تهران انجام شد اثر غلظت های مختلف بتاگلوکان بر ترشح هورمون رهاکننده تیروتروپین (از مهمترین محرکهای ترشح پرولاکتین در سلولهای لاکتوتروپ) مورد بررسی قرار گرفت و افزایش ترشح هورمون در غلظتهای بتا گلوکان مشاهده شد. بنابراین مالت جو یک ماده محرک ترشح شیر و همچنین موجب تعادل هورمونی میشود. از دیگر خواص مالت جو می توان به درمان یبوست، کاهش کلسترول و … اشاره کرد.
تغذیه یکی از موضوعات بسیار مهمی است که یک مادر باید از آن آگاهی کامل داشته باشد زیرا تغذیه مادر بر روی تغذیه فرزند او چه در دوران جنینی و چه زمانی که فرزند وی به دنیا میآید تأثیر مهمی دارد.
برخی مادران از کم بودن شیر خود گله دارند و این امر یک مسأله جدی است، زیرا نوزاد تازه به دنیا آمده در چند ماهه اول زندگی به جز شیر مادر، از چیز دیگری نمیتواند تغذیه شود. ترشح شیر مادر با آنچه که در طول روز میخورد و مینوشد ارتباط مستقیم دارد.
نوشیدن مایعات و آب در دوران شیردهی لازم است. دلستر حاوی مالت جو، گلوکز، ویتامینهای گروهB، ویتامینC، اسیدهای آمینه و آب کربوناته است. جو منبع غذایی غنی از بتا گلوکان است، پلی ساکاریدی که نشان میدهد سطح پرولاکتین (معروف به هورمون شیردهی) را در انسان افزایش میدهد. ماءالشعیر سرشار از ویتامین B، آهن، پروتئین، کروم و سلنیوم است و به طور معمول به عنوان مکمل غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.
ماءالشعیر دارای غلظت بالایی از جو و جو دارای پلی ساکارید است که باعث ترشح پرولاکتین در مادران میشود. پرولاکتین هورمون لازم برای تولید شیر است. سطح این هورمون در دوران بارداری و پس از تولد افزایش مییابد، بنابراین، نوشیدن ماءالشعیر میتواند به مادرانی که مشکلات شیردهی دارند کمک کند.
پیشنهاد مهم: حتما با پزشک خود مشورت کنید
دلستر بهنوش با ساختار و فرآوری طبیعی جو انتخابی مناسب برای مادران است. پیشنهاد میشود برای کنترل مصرف قند از دلستر کلاسیک برای مادران شیرده استفاده شود. همچنین تاکید میشود که در خصوص میزان مصرف نیز حتما با پزشک متخصص مشورت شود.
منابع
- https://hnmj.gums.ac.ir//article-1-130-en.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11065057/
- www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501827/
- www.todaysparent.com/baby/breastfeeding/7-foods-to-boost-your-breastmilk/
- https://medium.com/@bestproductsfor/the-best-beers-for-breastfeeding-moms-who-want-to-increase-milk-production-e351376ca386